Tegenwoordig probeert elke fabrikant in cosmetica mee te liften op het succes van de natuurlijke trend. De consument wordt flink om de tuin geleid. Zelfs op producten met slechts één natuurlijk ingrediënt staat doodleuk ‘natuurlijk’ of het allerlaatste mode woord ‘Bio’ vermeld. Graag wil ik je dan ook adviseren om verder te kijken dan wat de fabrikant zo hard mogelijk roept in advertenties, op verpakkingen etc.
Bio, biologisch of natuurlijk staan niet garant voor een natuurzuiver product. Het product kan heel goed parabenen, paraffine/vaseline en andere synthetische stoffen bevatten. Kijk goed op de INCI lijst die verplicht op het product vermeld moet worden.

Aangezien de absolute trend op dit moment ‘Bio’ is, willen wij hier toch iets dieper op in gaan. Allereerst willen wij een misvatting uit de wereld helpen, namelijk er bestaan geen cosmeticaproducten die 100% biologisch zijn. Waarschijnlijk is deze misvatting ontstaan doordat de consument biologische cosmetica vergelijkt met biologische voeding. En fabrikant en marketingmensen spelen hier slim op in.

Let wel: een crème uitsluitend uit 100% biologische ingrediënten bestaat simpelweg niet….! Biologisch geteelde ingrediënten kunnen gelden voor plantaardige en botanische ingrediënten. In de huidcosmetica geldt dat voor de plantaardige-, etherische oliën en/of kruiden. Overige ingrediënten kunnen niet van biologische oorsprong zijn. Dit is een wezenlijk verschil met de voeding industrie. Het merk Botanical Beauty gebruikt van de drie groepen (waar wel biologische ingrediënten voor kunnen gelden), voornamelijk en waar mogelijk ingrediënten van biologische oorsprong en/of koudgeperst. Dit laatste staat voor onbewerkt en zo zuiver mogelijk.

Aanbevolen artikelen