Cosmeticaproducten hebben een houdbaarheidsdatum. Als deze verstreken is, heeft het product vaak geen effect meer. Na verloop van tijd kunnen er ook bacteriën in ontstaan die het risico op infecties vergroten. Vooral de natuurlijke en/of biologische producten bederven sneller. Dit komt doordat deze producten geen synthetische conserveringsmiddelen bevatten, zoals bijvoorbeeld parabenen.
Paraffine en siliconenoliën worden ook veelal gebruikt voor een langdurige houdbaarheid. Deze stoffen zijn echter superslecht voor de huid. In de Botanical Beauty producten worden daarom bewust deze stoffen gemeden. Echter wordt gebruik gemaakt van biologische en koudgeperste oliën. Absoluut niet de makkelijkste weg, aangezien deze ingrediënten minder lang houdbaar zijn. Wel weer veel beter voor de huid en gezondheid.

Houdbaarheid na opening

Meestal is synthetische cosmetica één à twee jaar houdbaar. Op de verpakking is dit aangegeven met een pictogram van een open potje, een cijfer en de letter ‘M’. Het cijfer verwijst naar de periode waarbinnen cosmetica bij voorkeur gebruikt moet worden nadat het geopend is. De ‘M’ staat voor maand. Voor natuurcosmetica is deze periode korter. Een geopende pot crème blijft ongeveer 8 maanden goed.

18 tot 36 maanden houdbaar

Zoals hierboven al beschreven, heeft Botanical Beauty haar eigen conserveringssysteem. Een veilig systeem dat niet schadelijk is voor de natuur, de mens en het milieu. Steriele afvulmethodes in combinatie met kiemremmende werking van etherische oliën en een aantal andere stoffen, zoals plantenzuren, garanderen een houdbaarheidstermijn van 18 tot 36 maanden, mits ongeopend. Geopende crèmes en emulsies van de “Organic Argania lijn” hebben een houdbaarheidstermijn van ongeveer 6 tot 12 maanden, voorop gesteld dat het product onder normale omstandigheden wordt bewaard (niet boven 20 graden Celcius).

THT-datum

Op de onderkant van alle Botanical Beauty producten is een THT (tenminste houdbaar tot) sticker geplakt. Deze geeft aan tot wanneer een product houdbaar is MITS deze ongeopend is. Onder de THT staat het charge nummer. De eerste drie cijfers van het charge nummer geven het jaar en de maand van productie aan. Bijvoorbeeld charge nr 810 betekent dus: geproduceerd in oktober 2008.

Aanbevolen artikelen